Stress

Stress; de meeste mensen hebben het in meer of mindere mate, maar wanneer de klachten als gevolg van stress een te grote invloed hebben op iemands leven is het tijd om er wat aan te doen. Vaak denkt men dat het raar is. Schouders eronder en doorgaan. Uit onderzoek van vakbond CNV onder 2500 werkende blijkt dat tijdens de coronacrisis een derde van de werkenden een hogere werkdruk dan ooit ervaart, dit zorgt natuurlijk voor meer stress- en uiteindelijk burn-outklachten. Juist in deze tijd is het belangrijk de stress niet te hoog te laten oplopen. Wil je weten wat je ertegen kunt doen? Lees dan snel verder.

 

Oorzaken van stress

Stress heeft vele oorzaken, in de basis is stress de manier waarop een individu reageert op een stressvolle gebeurtenis. Als je dit heel ruim neemt is dat de reactie op elke prikkel of conditie die spanning veroorzaakt. Een iets nauwer begrip is het wanneer het gaat om een negatieve prikkel (of reactie daarop). Stress komt met regelmaat voor tijdens werkdrukte, door de werksfeer en/of spanningen op de werkvloer. Ook ligt stress op de loer voor mensen die geen nee durven zeggen, perfectionistisch zijn en zich constant moeten bewijzen aan anderen. Dit kan zelfs tot een burn-out komen (hiervan is de oorzaak weer vaak stress), maar hoe voorkom je dit of hoe ga je een het tegen? Het is belangrijk dat je leert te ontspannen en jezelf voldoende rust gunt. 

Een situatie die een stress kan veroorzaken

Wellicht ken je het wel. Een situatie die voor drama zorgt, en vervolgens voelt het alsof jij de schouders er weer onder moet zetten om de boel recht te breien. Deadlines, targets of andere tegenslagen die gevolgen hebben voor jouw leven en kijk op geluk. De oorzaak van stress ligt in het feit dat er steeds meer factoren bij komen die energie uit je zuigen. Op een gegeven moment voelt het alsof je alles moet doen maar nergens meer aan toekomt. Andere veel voorkomende oorzaken van stress zijn:

 • (Chronisch) Ziek zijn;
 • Een nare gebeurtenis;
 • Relatieproblemen, een scheiding of een alleenstaande ouder zijn;
 • Onzekerheid over werk, geld en bijvoorbeeld schulden;
 • Trauma’s uit het verleden;
 • Niet genoeg emotioneel ondersteund worden door naasten;
 • En nu natuurlijk de Coronacrisis.

Symptomen die voorkomen bij te veel stress

Er zijn verschillende symptomen die bij langdurige stress kunnen optreden. Zo kunnen lichamelijke klachten bij stress bestaan uit: hoofdpijn, spierpijn, een frozen shoulder, hartkloppingen, slaapproblemen en vermoeidheid. Maar er zijn natuurlijk ook geestelijke klachten die voort kunnen komen uit stress zoals: onzekerheid, besluiteloosheid, angst, paniekklachten en snel geïrriteerd zijn. 

Omdat de symptomen van invloed zijn op je dagelijkse leven kunnen ze onder andere je werk en je thuissituatie negatief beïnvloeden, hierdoor:  

 • Presteer je niet meer op hetzelfde niveau en lijdt je werk eronder;
 • Neem je de spanning mee naar huis en lijdt je gezin eronder;
 • Doet je lichaam pijn en zie je door de bomen het bos niet meer. Jij lijdt eronder, zowel mentaal als fysiek.

Kortom, stress heeft een enorme impact op JOUW leven.

Wellicht heb je enkele van de volgende eigenschappen:

 • Ben jij iemand die moeite heeft met 'nee' zeggen,
 • Ben je perfectionistisch,
 • Heb jij het gevoel hebt dat je jezelf constant moeten bewijzen aan anderen,
 • Wil je alles zo veel mogelijk zelf doen?
 • Stel jij je regelmatig de vraag 'waarom doe ik dit?'

We zien regelmatig dat mensen met stress hetzelfde blijven proberen om er vanaf te komen, maar zonder het gewenste resultaat. Bij dezelfde therapeuten blijven hangen. Ze horen je verhaal telkens weer aan, komen met de bekende suggesties die geen oplossing geven. Je hoort het verhaal dat oplossen van stress tijd kost. Je hebt je er bij neergelegd dat je er maar mee moet leren leven.

Ik zeg "wat een onzin" dezelfde keuzes worden keer op keer geprobeerd onder het mom "misschien lukt het dit keer wel". Einstein heeft hierover iets moois gezegd:Burn-out klachtenStress oorzaak burn-out

The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results.

Werkdruk

Stress is vaak ook de oorzaak van een burn-out. Nu vraag jij je vast af hoe jij deze (overmatige) stress kan voorkomen, dit is echter niet te voorkomen je zal altijd op een of andere manier stress hebben. Het is veel belangrijker dat je leert hoe je met deze stress omgaat.

Maar de vraag blijft natuurlijk nog steeds hangen: ‘ hoe kom ik van mijn klachten af? Goede vraag! Allereerst is het belangrijk dat de gevolgen van de langdurige stress worden aangepakt. Je lichaam heeft namelijk continu in een staat van alertheid gestaan. Dit heeft gezorgd voor roofbouw van jouw lichaam. We moeten zorgen dat jouw centrale zenuwstelsel weer naar de rust en herstel stand gaat. Hoe doen we dit? Middels ons traject leer jij via de ‘OPTT methode’ je rust weer te vinden. Wij zorgen er weer voor dat er gelachen kan worden. Samen gaan we op jacht naar dat wat jouw beweegt. 

Wil jij weten of ik jou kan helpen bij het voorkomen of herstellen van een burn-out?
Vul dan nu het contact formulier in of doe de pijntest om in aanmerking te komen voor een vrijblijvend adviesgesprek. In het adviesgesprek ga ik onderzoeken of ik wat voor jou kan betekenen. Ik spreek je binnen 1 werkdag.

 Doe de pijntest 

Corona en Stress

In deze onzekere tijden ligt (overmatige) stress alleen maar meer op de loer, iedereen wordt beïnvloed door de coronacrisis. In een aantal weken is het normale leven helemaal veranderd in het ‘nieuwe normaal’, dit is een heftige verandering zelfs wanneer je zelf geen corona hebt. Daarnaast was het nieuws de afgelopen tijd een aaneenschakeling van slechte berichten ook dit heeft natuurlijk invloed op je mentale gesteldheid.

Dit alles veroorzaakt stress, zelfs in zo’n grote mate dat er een speciaal woord voor is: ‘Coronastress’. Dit gaat gepaard met somberheid, stress en angst. Logisch natuurlijk want mensen maken zich zorgen over de eigen gezondheid en die van hun naasten. Daarnaast zijn er actuele thema’s over zorg, ziekte en overlijden constant in het nieuws (wat natuurlijk voor meer stress zorgt). Voor alleenstaanden is de impact nog groter, tijdens de lockdown lag zelfs vereenzaming op de loer (gelukkig duurde de lockdown niet maanden). 

Maar naast de stress over de gezondheid is ook de werkstress hoger, door het thuiswerken mist iedereen ineens de structuur waar ze zo gewend aan waren. Het is zoeken hoe er effectief thuis gewerkt kan worden, en dit kan stress opleveren zeker wanneer er bijvoorbeeld ook deadlines aan komen. Ook hebben mensen verminderd sociaal contact, wat een belangrijke factor is van bijvoorbeeld werkplezier. Videobellen kan hierop een positieve invloed hebben, maar zorg er dan voor dat dit niet alleen voor werk is maar ook voor de koffiepraat of de borrel. Dit alles is heeft natuurlijk een negatieve impact zeker wanneer je al gevoelig bent voor stress.

Wat zijn de klachten van stress?

De klachten van stress zijn zowel geestelijk als lichamelijk, en verschillen per persoon. Overmatige stress ontstaat meestal geleidelijk, dit betekent dat de spanningsklachten langzaamaan toenemen. Het is dus goed mogelijk dat niet alle symptomen optreden.

Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden:

 • Neuropatische pijn;
 • Pijn in het middenrif of de longen
 • Hoofdpijn;
 • Spier- of gewrichtspijn;
 • Rugpijn, rugklachten, nekklachten en knieklachten;
 • Een frozen shoulder,ofwel stijve schouder;
 • Hartkloppingen;
 • Maagklachten;
 • Pijn in de mond of tanden;
 • Slapeloosheid en vermoeidheid.

Enkele voorbeelden van geestelijke klachten die tijdens stress kunnen optreden zijn:

 • Onzekerheid;
 • Gevoel van machteloosheid;
 • Angst en paniekklachten;
 • Sneller emotioneel zijn;
 • Prikkelbaar zijn, je snel ergeren of vaak boos worden;
 • Onrustig slapen;
 • Uitgeput gevoel, lusteloosheid, moeheid, weinig energie;
 • Gespannen zijn;
 • Vergeetachtigheid.
Burn-out klachten zijn vrij divers. De symptomen van een burn-out en een depressie zijn ook vergelijkbaar.  Het verschil tussen een depressie en een burn-out is dat je met een burn-out nog wel iets wilt, maar dit onmogelijk is door het gebrek aan energie. 

De gemiddelde hersteltijd van stress

Overmatige stress kan nog lang een impact op je leven hebben. Dit komt onder andere doordat je niet precies weet waar het probleem vandaan komt. Het herstellen kan grofweg ingedeeld worden in 3 fases, namelijk:

 • Fase 1: Begrijpen en accepteren

Pas wanneer je accepteert en begrijpt dat je te maken hebt met te veel stress, kun je het probleem tegengaan. Praat en denk na over de oorzaken die tot de stress hebben geleid. Het kan helpen als je gedachtes opschrijft. Ook is het verstandig om niet te blijven piekeren. Pieker je veel? Plan dit dan in voor maximaal 2x per dag een half uur. 

 • Fase 2: Oorzaken en oplossingen

Ga bij jezelf na welke problemen spanningen hebben veroorzaakt en welke oplossingen er zijn en breng hier een tijdlijn in. Hierbij kan Alex Parengkuan jou helpen middels het coaching traject. Samen met Alex bespreek je oorzaken die de overmatige stress heeft kunnen veroorzaken en zoeken we samen naar oplossingen voor deze oorzaken.

 • Fase 3: De oplossingen in de praktijk

Bij fase 3 gaan we de oplossingen in de praktijk brengen. Zo ga je steeds meer taken oppakken, waardoor je je beter gaat voelen. Het is verstandig om dit geleidelijk toe te passen. Tijdens het coaching traject van Alex leer je om anders tegen problemen aan te kijken.

Hersteltijd burn-out

Het behandelen van stress

Behandelen van een burn-out

Bij te veel stress is het belangrijk dat je jezelf rust gunt, zodat je de balans weer kan vinden in je leven. Dat je weer kan gaan opbouwen en kan gaan creëren wat jij wil. Nee, je hoeft niet de hele dag, als een monnik, op een steen te zitten. Dit heeft als doel dat wanneer je deze rust neemt, de klachten verminderen. Maar hoe doe je dit, hoe voorkom je een terugval? Samen met OPTT kun je door een traject op maat in kaart brengen welke omstandigheden voor deze situatie hebben gezorgd. Kun je moeilijk nee zeggen? Ervaar je problemen op het werk? Wil je altijd alles perfect doen? Word je uitgeput wakker?

OPTT is gespecialiseerd in coaching trajecten waarbij je leert te ontspannen en hoe je jouw talenten optimaal kan gebruiken. Samen ontdekken we de oorzaak van jouw stress, en vinden we een oplossing voor deze stress gerelateerde problemen. Met een coaching traject van OPTT gaan wij kijken naar de volgende elementen:

Lichaam:

Hoe sta je er fysiek voor?

Hoe functioneert jouw lichaam?

Hoe herstelt jouw  lichaam?

Hoe fit ben jij?

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit?

Hoe laad jij jezelf op?

Geest:

Hoe kom je mentaal tot rust?

Hoe zie jij jouw leven?

Hoe ontwikkel je mentaal?

Hoe ga je om met stress?

Relaties:

Hoe is de relatie met je partner?

Hoe is de relatie met je kinderen?

Hoe is de relatie met je vrienden?

Hoe laat jij de boel achter?

Business:

Hoe creëer jij zekerheid?

Hoe overwin je de obstakels in je business?

Hoe creëer jij meerwaarde?

Hoe maak jij gebruik van je netwerk?

Hoe kom je daar waar je wil zijn?

Wil je weten hoe Alex Parengkuan jou kan helpen met het behandelen van stress en samen kijken hoe wij de beste versie van jezelf kunnen creëren?  Doe de pijntest of neem contact met ons op!

 

Doe de pijntest          Contact opnemen