Vluchten, Vechten of Bevriezen?

11/09/2022

Vluchten, Vechten of Bevriezen?

Alleen jij bepaalt

Je angsten begrijpen is een van de belangrijkste dingen die je mag leren om van de stress, fysieke en mentale pijnen af te komen. Angst duwt een mens in de paniek modus en wat doe je wanneer je paniekerig wordt? De meeste mensen rennen dan hard weg. Soms letterlijk en ook figuurlijk.

Vluchten

De ene rent naar de kast voor een stuk chocolade of iets zoets de ander naar de kast voor wat hartigs of zouts. De andere kiest voor een mentale masturbatie via Netflix, ESPN, Facebook, TickTock, Instagram, een spelletje en de andere doet het letterlijk.
Je zit dan nog in de 'Flight modus'.
Dit is niet goed en ook niet fout.
De vraag is of dit gedrag jou brengt waar jij naar toe wil.
Zelf heb ik alles afleiding strategieën gedaan en elke afleiding vertelt mij in welke staat van zijn jij bent.

Vechten

Wanneer je geïrriteerd, gefrustreerd, boos of woedend wordt zit je in de 'Fight modus'
Ook dit is helemaal niet goed of fout het is.
Als jij achterna werdt gezeten door een vervelend persoon of gedachte en niet meer kan vluchten dan moet je wel vechten. Sporten, sporten, schelden, smijten met dingen of letterlijk vechten wordt dan enorm gestimuleerd door het onbewuste brein.
Als het probleem met het vluchten of vechten is opgelost zak je langzaam weer naar een staat van zijn waarin je vrij, vrolijk, voldaan, vol compassie, ontspannen, en nieuwsgierig bent.
Echter wanneer je niet meer kan vechten, niet meer kan vluchten dan is er nog maar een optie. Je komt dan in de 'Hide modus' ook wel bekend als de freeze. Je voelt je hulpeloos en gaat je energie besparen. De depressieve gevoelens worden sterker, je voelt je verdoofd, en gaat je isoleren. Letterlijk en figuurlijk. Het makkelijkste in deze fase is de schuld bij een ander te zoeken of afschermen van de je gedachten en gevoelens. De schaamte wordt te groot en langzaam schakel jij jezelf uit. Hopeloos klinkt vaak heftig en is dan het geen dat er eigelijk gaande is wanneer je niet meer ziet wat jij kan doen om uit de situatie te komen. Het opgesloten gevoel wordt steeds heftiger totdat jij uitbreekt.

Bevrijden

Je hebt de woede nodig om jezelf vrij te breken uit de gevangenis die je zelf in je lichaam of hoofd hebt gecreëerd.
Wanneer je op bent opgevoed met 'niet lullen maar poetsen', 'huilen is voor meisjes', 'ahh, kusje er op', 'wil je een snoepje' of 'wil je een filmpje kijken'......
Dan gaat er niets veranderen.
Er is dan letterlijk werk aan de winkel.
Overigens is het niet de fout van je ouders, deze zijn ook maar geconditioneerd door hun ouders, leraren en vrienden, net als jij
Wij zijn een product van onze omgeving. Ik zeg vaak "stel me voor aan je 5 beste vrienden, je 5 grootste vijanden en ik schets je toekomst". Alle keuzes die wij maken zijn gebaseerd op een eerdere ervaring en zijn gekleurd door een emotie. Of je het nu wil of niet.
De vraag die jij je mag stellen is ben ik de versie die ik wil zijn?
Wat kan ik er aan doen zodat ik die versie kan worden zonder pijn?
Wat kan ik doen zodat die versie weet hoe ik shit in mest kan worden veranderd?
Wie kan mij hierbij begeleiden?
Je hoeft het namelijk niet alleen te doen, ik kan je begeleiden.
De vraag is of ik de aangewezen persoon ben om jou aan de hand mee te nemen.

Adviesgesprek

Tijdens een adviesgesprek bespreek ik met jou wat het probleem is waar jij vandaan wil en waar jij naar toe wil. Wie jij dan moet worden en wat er dan nodig is om daar te komen.
Vraag nu jouw adviesgesprek aan via https://calendly.com/optt-nl/adviesgesprek