Burn-out

Ben jij normaal een ondernemende man of vrouw en voel jij je opgebrand, vermoeid en uitgeput: dit zijn symptomen die kenmerkend zijn bij een burn-out. Met een burn-out ben je opgebrand, zowel lichamelijk als geestelijk. Wist je dat bijna 1 miljoen Nederlanders last hebben van burn-out klachten en bijna 14% van de werknemers jaarlijks burn-out klachten melden? Maar wat kun je tegen een burn-out doen? Lees snel verder.

 

Oorzaken van een burn-out

Oorzaken van een burn-out zijn gerelateerd aan stress en spanningen. Een burn-out kan dus optreden bij langdurige stressklachten, en komt met regelmaat voor tijdens werkdrukte, door de werksfeer en/of spanningen op de werkvloer. Ook komt een burn-out voor bij mensen die geen nee durven zeggen, perfectionistisch zijn en zich constant moeten bewijzen aan anderen. De oorzaak van een burn-out is dus duidelijk stress, maar hoe voorkom je dit of hoe ga je een burn-out tegen? Het is belangrijk dat je leert te ontspannen en jezelf voldoende rust gunt. 

Een situatie die een burn-out kan veroorzaken

Wellicht ken je het wel. Een werknemer of relatie die voor drama zorgt, en vervolgens zet jij de schouders er weer onder om de boel recht te breien. Deadlines, targets die niet behaald worden of andere tegenslagen die forse gevolgen hebben voor je onderneming en je geld kosten. De oorzaak van een burn-out ligt in het feit dat er steeds meer factoren bij komen die energie uit je zuigt.

Symptomen die voorkomen bij een burn-out

Er zijn verschillende symptomen die bij een burn-out kunnen optreden. Bijvoorbeeld lichamelijke klachten bij een burn-out zijn, hoofdpijn, spierpijn, een frozen shoulder, hartkloppingen, slapeloosheid en vermoeidheid. 

Geestelijke klachten die bij een burn-out optreden zijn: onzekerheid, besluiteloosheid, angst en paniekklachten en snel geïrriteerd zijn. 

Omdat de symptomen van invloed zijn op onder andere je werk en je thuissituatie kun je hieronder lijden:  

 • Je presteert niet meer op hetzelfde niveau en je werk lijdt eronder.
 • Je neemt de spanning mee naar huis en je gezin lijdt eronder.
 • Je lichaam doet pijn en mentaal zie je door de bomen het bos niet meer. Jij lijdt eronder.

Kortom, een burn-out heeft een enorme impact op JOUW leven.

Wellicht herken je enkele eigenschappen die ook bij jou van toepassing zijn. Ben jij iemand die moeite heeft met 'nee' zeggen, ben je perfectionistisch, heb jij het gevoel hebt dat je jezelf constant moeten bewijzen aan anderen, en/of alles zelf willen doen? Stel jij je regelmatig de vraag 'waarom doe ik dit?'

We zien regelmatig dat de mensen met een burn-out steeds dezelfde dingen blijven doen, maar zonder het gewenste resultaat. Bij dezelfde therapeuten blijven hangen. Ze horen je verhaal telkens weer aan, komen met de bekende suggesties die geen oplossing geven. Je hoort het verhaal dat een burn-out tijd kost. Je hebt je er bij neergelegd dat je er maar mee moet leren leven.

Ik zeg "wat een onzin" Dezelfde keuzes worden keer op keer geprobeerd onder het mom "misschien lukt het deze keer wel". Einstein had hiervoor een mooie quote:

 Burn-out klachtenStress oorzaak burn-out

The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results.

Werkdruk

De oorzaak van een burn-out is dus duidelijk stress. Nu zul jij je afvragen hoe jij deze overmatige stress voorkomt, maar het is veel belangrijker dat jij gaat leren hoe jij met deze stress omgaat.

Nu blijft natuurlijk nog steeds de vraag hangen: ‘ hoe kom ik van mijn burn-out af? Goede vraag! Allereerst is het belangrijk dat de gevolgen van de langdurige stress worden aangepakt. Je lichaam heeft namelijk continu in een staat van alertheid gestaan. Dit heeft gezorgd voor roofbouw van jouw lichaam. We moeten zorgen dat jouw centrale zenuwstelsel weer naar de rust en herstel stand gaat. Hoe doen we dit? Middels ons traject leer jij via de ‘OPTT methode’ je rust weer te vinden. Wij zorgen er weer voor dat er gelachen kan worden. Samen gaan we op jacht naar de dat wat jouw beweegt. 

Wil jij ontdekken of ik de juiste persoon ben om jou te ondersteunen bij het voorkomen of herstellen van een burn-out? Plan dan direct een vrijblijvend strategiegesprek in door hier te klikken. Tijdens dit gesprek zal ik een 10-weken plan met je delen, dat jou stapsgewijs naar het resultaat zal leiden waar je naar verlangt.

Klik nu op de onderstaande knop voor een gratis strategiegesprek. Ik zal je een aantal vragen stellen om te bekijken of jij een geschikte kandidaat bent. In ons gesprek zal ik dieper ingaan op jouw situatie om te beoordelen of en hoe ik jou kan helpen. Verwacht binnen 2 werkdagen een reactie van mij.

Ik kijk ernaar uit om samen met jou aan de slag te gaan en de eerste stappen te zetten naar een leven zonder de verlammende effecten van een burn-out. Laten we samen werken aan een toekomst waarin jij weer op volle kracht vooruit kunt!

Klik hier voor jouw Gratis Strategiegesprek

Wat zijn de klachten bij een burn-out?

De klachten bij een burn-out zijn zowel geestelijk als lichamelijk, en verschillen per persoon. Een burn-out ontstaat geleidelijk, dit betekent dat de spanningsklachten langzaamaan toenemen. Het is dus goed mogelijk dat niet alle symptomen van een burn-out optreden. Symptomen die bij een burn-out optreden zijn lichamelijke en geestelijke uitputting, besluiteloosheid, piekeren en concentratieverlies.  

Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten die tijdens een burn-out kunnen optreden zijn:

 • Hoofdpijn;
 • Spierpijn;
 • Rugpijn, rugklachten en knieklachten
 • Een frozen shoulder, ofwel stijve schouder;
 • Hartkloppingen;
 • Slapeloosheid en vermoeidheid.

Enkele voorbeelden van geestelijke klachten die tijdens een burn-out kunnen optreden zijn:

 • Onzekerheid;
 • Gevoel van machteloosheid;
 • Angst en paniekklachten;
 • Makkelijk huilen;
 • Prikkelbaar zijn, je snel ergeren of vaak boos worden.
 • Onrustig slapen;
 • Uitgeput gevoel, lusteloosheid.
Burn-out klachten zijn vrij divers. De symptomen van een burn-out en een depressie zijn ook vergelijkbaar.  Het verschil tussen een depressie en een burn-out is dat je met een burn-out nog wel iets wilt, maar dit onmogelijk is door het gebrek aan energie. 

De gemiddelde hersteltijd van een burn-out

Een burn-out kan lang duren. Dit heeft als oorzaak dat je niet precies weet waar het probleem zich in bevindt. Het herstellen van een burn-out verloopt in 3 fases, namelijk:

 • Fase 1: Begrijpen en accepteren

Pas wanneer je accepteert en begrijpt dat je te maken hebt met een burn-out, kun je het probleem tegengaan. Praat en denk na over de oorzaken die tot de burn-out hebben geleid. Het kan helpen als je gedachtes opschrijft. Ook is het verstandig om niet te blijven piekeren. Pieker je veel? Plan dit dan in voor maximaal 2x per dag een half uur. 

 • Fase 2: Oorzaken en oplossingen

Ga bij jezelf na welke problemen spanningen hebben veroorzaakt en welke oplossingen er zijn en breng hier een tijdlijn in. Hierbij kan Alex Parengkuan jou helpen middels het coaching traject. Samen met Alex bespreek je oorzaken die de burn-out kunnen hebben veroorzaakt en zoeken we samen naar oplossingen voor deze oorzaken.

 • Fase 3: Voer de bedachte oplossingen uit

Bij fase 3 gaan we de oplossingen in de praktijk brengen. Zo ga je steeds meer taken oppakken, waardoor je je beter gaat voelen. Het is verstandig om dit geleidelijk toe te passen. Tijdens het coaching traject van Alex leer je om anders tegen problemen aan te kijken. Daarnaast voorkomt het dat je later opnieuw een burn-out krijgt.

Hersteltijd burn-out

Het behandelen van een burn-out

Behandelen van een burn-out

Bij de diagnose van een burn-out is het belangrijk dat je jezelf rust gunt. Dit betekent dat wanneer je deze rust neemt, de klachten van een burn-out verminderen. Maar hoe voorkom je een terugval? Samen met OPTT kun je door een traject op maat in kaart brengen welke omstandigheden voor deze burn-out hebben gezorgd. Kun je moeilijk nee zeggen? Ervaar je problemen op het werk? Wil je altijd alles perfect doen? Word je uitgeput wakker?

OPTT is gespecialiseerd in coaching trajecten waarbij je leert te ontspannen. Samen ontdekken we de oorzaak van jouw burn-out, en zoeken we een oplossing voor deze stress gerelateerde problemen. Wil jij uit de as van je burn-out herrijzen? Met een coaching traject van OPTT gaan wij kijken naar de volgende elementen:

Lichaam:

Hoe sta je er fysiek voor?

Hoe functioneert jouw lichaam?

Hoe herstelt jouw  lichaam?

Hoe fit ben jij?

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit?

Hoe laad jij jezelf op?

Geest:

Hoe kom je mentaal tot rust?

Hoe zie jij jouw leven?

Hoe ontwikkel je mentaal?

Hoe ga je om met stress?

Relaties:

Hoe is de relatie met je partner?

Hoe is de relatie met je kinderen?

Hoe is de relatie met je vrienden?

Hoe laat jij de boel achter?

Business:

Hoe creëer jij zekerheid?

Hoe creëer je variatie in jouw werkzaamheden?

Hoe creëer jij meerwaarde?

Hoe maak jij gebruik van je netwerk?

Hoe kom je daar waar je wil zijn?

Wil je weten hoe Alex Parengkuan jou kan helpen met het behandelen van een burn-out en samen kijken hoe wij hier verandering in maken?  Plan nu jouw gratis strategiegesprek

 

       Gratis Strategie Gesprek