Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder, en hoe weet je of jij last hebt van een frozen shoulder? Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel van de schouder dik en verschrompeld, wat de schouder stijf en pijnlijk maakt. Tevens wordt hierdoor het bewegen van de schouder beperkt. De pijn van een frozen shoulder wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ontsteking in het gewricht van de schouder.  

Algemene informatie over frozen shoulder

 Een frozen shoulder heeft meerdere benamingen. De een noemt het een stijve schouder, de ander weer een bevroren schouder en in de medische wereld wordt er vaak gesproken over capsulitis adhaesiva. Een frozen shoulder komt vooral voor in de leeftijdscategorie van 40 en 65 jaar en vaak meer bij vrouwen dan bij mannen. De ontwikkeling van een frozen shoulder gaat vrij langzaam en kunnen we onderverdelen in 3 fases, namelijk:

  • Fase 1: De bevriezingsfase

In Fase 1 krijg je te maken met het minder kunnen bewegen van de schouder. Pijn is in de eerste fase de voornaamste klacht. De pijnklachten van een frozen shoulder worden verergerd tijdens het bewegen en gedurende de nacht. Deze fase kan 2 tot 9 maanden duren.

  • Fase 2: De bevrorenfase

In Fase 2 is er een toename van de bewegingsbeperking in de schouder en is er steeds meer sprake van stijfheid in het gewricht. De pijnklachten nemen geleidelijk af, maar is nog wel aanwezig wanneer de schouder in de eindstanden wordt bewogen. Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren.

  • Fase 3: De ontdooifase

In Fase 3 worden pijnklachten steeds minder en verdwijnen langzaam op de achtergrond. Het volledig en optimaal bewegen komt langzaam terug. Deze fase kan 12 tot 24 maanden duren.





Behandeling Frozen Shoulder

Pijnlijke Frozen Shoulder

OPTT is gespecialiseerd in deze complexe schouderproblemen om schouderbewegingen weer soepel te laten verlopen en pijnklachten te verminderen. Wil jij weten wat wij kunnen betekenen voor jou?

Doe de pijntest

Oorzaken van een frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder kan per individu verschillen. Echter is vaak de precieze oorzaak niet duidelijk. Oorzaken van een frozen shoulder kunnen zijn: 

  • Een operatie of langdurige bewegingsbeperking
  • Blessure of botbreuk
  • Diabetes, hart- en vaatziekte of een beroerte
  • Een val of ontwrichting van de schouder
  • Pees- of slijmbeursontsteking.
  • Stress, overspannen of een burn-out

Hoe herken je een frozen shoulder?

Een frozen shoulder kenmerkt zich voornamelijk door pijn in de schouder, welke erger wordt tijdens het bewegen. Een frozen shoulder kan ook ontstaan door inactiviteit van de schouder, bijvoorbeeld bij een botbreuk, waardoor je een lange tijd je schouder niet optimaal kunt bewegen. In de nacht lijkt de pijn toe te nemen, zeker als je op deze schouder slaapt. Ook wordt de schouder steeds minder bewegelijk. Vooral draaibewegingen kunnen amper uitgevoerd worden. De pijnklachten van een frozen shoulder kunnen uitstralen naar de bovenarm, hand en naar de nek.

Behandeling van een frozen shoulder bij OPTT

De pijnklachten en stijfheid bij een frozen shoulder kunnen wel tot 3 jaar aanhouden. Dit is natuurlijk geen prettig vooruitzicht. Alex Parengkuan, afgestudeerd als fysiotherapeut, is gespecialiseerd in chronische pijnklachten die kunnen ontstaan door stress, conflicten en andere oorzaken. Hij heeft al meerdere cliënten geholpen met de behandeling van een frozen shoulder. Zijn missie is dan ook; Nederland Pijnvrij!

Bekijk in de onderstaande videos de resultaten bij onze cliënten na een behandeling van een frozen shoulder

Waarom duurt het soms zo lang?

Tension Myoneural Syndrome (TMS) is een aandoening die voor het eerst werd beschreven door Dr. John E. Sarno, een Amerikaanse arts, in de jaren 70. Volgens Dr. Sarno is TMS een veelvoorkomende oorzaak van chronische klachten zoals als een frozen shoulder.

De theorie achter TMS is dat de pijn wordt veroorzaakt door psychologische factoren, zoals stress en onderdrukte emoties, in plaats van fysieke factoren. Dr. Sarno geloofde dat het lichaam pijn creëert als afleiding van psychologische stressoren en dat chronische pijn kan worden verlicht door deze onderliggende psychologische problemen aan te pakken.

TMS kan zich op verschillende manieren manifesteren in het lichaam, waaronder rugpijn, nekpijn, spierkrampen en andere fysieke symptomen waardoor bewegen lastig en soms zelfs onmogelijk wordt gemaakt. Volgens Dr. Sarno is een frozen shoulder bijvoorbeeld vaak het gevolg van spanningen en emoties die zich ophopen in het lichaam en die uiteindelijk leiden tot fysieke pijn.

Hoewel TMS nog steeds een controversiële diagnose is in de medische gemeenschap, hebben onze patiënten baat gehad bij de behandeling volgens de methode van TMS. Dr. Sarno ontwikkelde een behandelingsmethode die gericht was op het identificeren en aanpakken van de onderliggende psychologische factoren die leiden tot chronische pijn. Deze aanpak omvat vaak het identificeren van stressoren en het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen om stress te verminderen.

Wij richten ons op het behandelen van TMS en de onderliggende psychologische factoren die chronische pijn veroorzaken. Daarnaast verhogen wij de weerbaarheid tegen stress. Hoewel de behandeling van TMS niet voor iedereen geschikt is en er nog steeds discussie is over de oorzaken van chronische pijn, zijn de resultaten zichtbaar en soms zelfs verbluffend. Het kan het de moeite waard zijn om de pijntest te doen. Middels 10 vragen ontdek jij in 2 minuten of TMS mogelijk jouw schouderklachten in stand houdt.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen en klachten niet alleen voorkomen bij TMS en dat ze ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen. Onze pijntest vraag in 10 simpele vragen uit of jouw klachten het gevolg zijn van TMS. Bij meer dan 24 punten weten wij vrij zeker dat de klachten te het gevolg zijn van TMS. Het is daarna belangrijk om een professionele diagnose te laten stellen als u last heeft van deze symptomen. Wij bieden daarom gratis adviesgesprekken aan. Klik hiervoor op de onderstaande button.