Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder, en hoe weet je of jij last hebt van een frozen shoulder? Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel van de schouder dik en verschrompeld, wat de schouder stijf en pijnlijk maakt. Tevens wordt hierdoor het bewegen van de schouder beperkt. De pijn van een frozen shoulder wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ontsteking in het gewricht van de schouder.  

Algemene informatie over frozen shoulder

 Een frozen shoulder heeft meerdere benamingen. De een noemt het een stijve schouder, de ander weer een bevroren schouder en in de medische wereld wordt er vaak gesproken over capsulitis adhaesiva. Een frozen shoulder komt vooral voor in de leeftijdscategorie van 40 en 65 jaar en vaak meer bij vrouwen dan bij mannen. De ontwikkeling van een frozen shoulder gaat vrij langzaam en kunnen we onderverdelen in 3 fases, namelijk:

  • Fase 1: De bevriezingsfase

In Fase 1 krijg je te maken met het minder kunnen bewegen van de schouder. Pijn is in de eerste fase de voornaamste klacht. De pijnklachten van een frozen shoulder worden verergerd tijdens het bewegen en gedurende de nacht. Deze fase kan 2 tot 9 maanden duren.

  • Fase 2: De bevrorenfase

In Fase 2 is er een toename van de bewegingsbeperking in de schouder en is er steeds meer sprake van stijfheid in het gewricht. De pijnklachten nemen geleidelijk af, maar is nog wel aanwezig wanneer de schouder in de eindstanden wordt bewogen. Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren.

  • Fase 3: De ontdooifase

In Fase 3 worden pijnklachten steeds minder en verdwijnen langzaam op de achtergrond. Het volledig en optimaal bewegen komt langzaam terug. Deze fase kan 12 tot 24 maanden duren.

Behandeling Frozen Shoulder

Pijnlijke Frozen Shoulder

OPTT is gespecialiseerd in deze complexe schouderproblemen om schouderbewegingen weer soepel te laten verlopen en pijnklachten te verminderen. Wil jij weten wat wij kunnen betekenen voor jou?

Doe de pijntest

Oorzaken van een frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder kan per individu verschillen. Echter is vaak de precieze oorzaak niet duidelijk. Oorzaken van een frozen shoulder kunnen zijn: 

  • Een operatie of langdurige bewegingsbeperking
  • Blessure of botbreuk
  • Diabetes, hart- en vaatziekte of een beroerte
  • Een val of ontwrichting van de schouder
  • Pees- of slijmbeursontsteking.
  • Stress, overspannen of een burn-out

Hoe herken je een frozen shoulder?

Een frozen shoulder kenmerkt zich voornamelijk door pijn in de schouder, welke erger wordt tijdens het bewegen. Een frozen shoulder kan ook ontstaan door inactiviteit van de schouder, bijvoorbeeld bij een botbreuk, waardoor je een lange tijd je schouder niet optimaal kunt bewegen. In de nacht lijkt de pijn toe te nemen, zeker als je op deze schouder slaapt. Ook wordt de schouder steeds minder bewegelijk. Vooral draaibewegingen kunnen amper uitgevoerd worden. De pijnklachten van een frozen shoulder kunnen uitstralen naar de bovenarm, hand en naar de nek.

Behandeling van een frozen shoulder bij OPTT

De pijnklachten en stijfheid bij een frozen shoulder kunnen wel tot 3 jaar aanhouden. Dit is natuurlijk geen prettig vooruitzicht. Alex Parengkuan, afgestudeerd als fysiotherapeut, is gespecialiseerd in chronische pijnklachten die kunnen ontstaan door stress, conflicten en andere oorzaken. Hij heeft al meerdere cliënten geholpen met de behandeling van een frozen shoulder. Zijn missie is dan ook; Nederland Pijnvrij!

Bekijk de onderstaande filmpjes hoe wij cliënten hebben geholpen met de behandeling van een frozen shoulder

Wil jij weten of Alex jou kan helpen met jouw pijnklachten?


Contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Raadpleeg onze FAQ-pagina voor de meest gestelde vragen of vul het contactformulier in.

Contact FAQ