Fibromyalgie

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een vorm van reuma, waarbij je last hebt van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Het fibromyalgie syndroom, ofwel FMS, komt voornamelijk voor bij vrouwen.

Hoe fibromyalgie ontstaat is nog onduidelijk. Als je last hebt van fibromyalgie zijn er geen duidelijke oorzaken in je spieren, het bindweefsel of gewrichten te vinden die dit kunnen verklaren. Het is daarom erg lastig om fibromyalgie vast te stellen. Wel zijn er een aantal theorieën die de oorzaak van de aandoening proberen te verklaren. Een aantal van deze theorieën leggen de basis in: de aansturing vanuit de hersenen, prikkels vanuit de buitenwereld en de verwerking van pijnprikkels. Voor zover bekend is fibromyalgie niet erfelijk, wel kan het zijn dat het in bepaalde families meer voorkomt.

Wat is Fibromyalgie

Wat zijn de symptomen bij Fibromyalgie?

Er zijn verschillende symptomen bij de aandoening Fibromyalgie. Hieronder hebben wij de verschillende symptomen op een rijtje gezet:

  • Pijn;
  • Stijfheid;
  • Verminderde kracht in de spieren;
  • Vermoeidheid en slaapproblemen;
  • Darmklachten;
  • Stemmingswisselingen. 

Welke klachten ervaar je met Fibromyalgie

De klachten die je kunt ervaren met fibromyalgie zijn hierboven puntsgewijs omschreven. Zo is pijn een veelvoorkomende klacht die vaak voorkomt in de rug, nek, schouders, het borstbeen, in de zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie. Ook komt het voor dat je vaak moe bent. Het kan ook voor slaapproblemen zorgen, je komt niet goed in slaap en je wordt vaak wakker van de pijn.

Stijfheid komt voornamelijk voor in de ochtend of als je een tijdje hebt gezeten. Daarnaast kun je ook krachtverlies ervaren van de spieren. Hierdoor heb je meer moeite met bepaalde handelingen zoals het dragen van een boodschappentas of zitten en opstaan. Fibromyalgie kan er ook voor zorgen dat je stemmingsklachten hebt, zoals: angsten, depressieve gevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtig of moeite hebt met het nemen van beslissingen. Daarnaast zijn er nog een aantal overige klachten zoals een zwaar gevoel in je armen en/of benen, tintelingen in armen of benen, branderig of verminderd gevoel van de huid, hoofdpijn, darmkrampen, buikpijn en opgezette vingers.

klachten Fibromyalgie Fibromyalgie klachten

Pijnbestrijding en Fibromyalgie

Omdat er vrij weinig bekend is over de oorzaken van fibromyalgie is de pijn ook lastig te bestrijden. Vaak worden er wel pijnstillers voorgeschreven zoals paracetamol, tramadol of andere onstekingsremmers. Ook slaap en kalmeringsmiddelen kunnen worden voorgeschreven. Helaas heeft dit niet altijd het juiste effect. Er zijn namelijk geen medicijnen om de aandoening Fibromyalgie te verhelpen en/of te verminderen.

Wat kun je doen tegen Fibromyalgie?

Bij OPTT kunnen wij je zeker helpen om een andere mindset te krijgen die kan helpen tegen de pijn van fibromyalgie. Voeding kan een bepalende factor zijn die de klachten van fibromyalgie kunnen verergeren, zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol kunnen ontstekingen veroorzaken. Bij OPTT kijken we naar alle facetten, van de lichamelijke klachten, voeding, beweging tot aan beperkingen in je dagelijkse leven en coachen we je om hier mee om te kunnen gaan. 

Wil je weten of ik je kan helpen?

Doe dan nu pijntest

 Bekijk hier het filmpje van Jan-Willem
hoe wij hem met zijn klachten hebben geholpen!