Nekklachten en nekpijn

Veel voorkomende klachten in onze praktijk, zijn nekklachten. Wat is de oorzaak van deze klachten en hoe weet je of jij last hebt van nekpijn? Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in de loop van zijn leven wel eens nekklachten. De nek vormt de verbinding tussen het hoofd en lichaam hierdoor is je nek bijna 24 uur per dag in beweging, je draait, knikt en buigt de hele dag.  Het is daarom niet zo vreemd, dat er soms pijn aan de nek kan ontstaan. Heeft u last van nekklachten?

Neem contact met ons op    Doe nu de pijntest

Het effect van Nekklachten

Nekklachten hebben een aanzienlijk effect op de kwaliteit van leven. De nekpijn kan bij bewegingen van de nek als zeurende of stekende pijn voelen. Hierdoor worden dagelijkse activiteiten belemmerd, het kan zijn dat er minder goed één kant op gekeken kan worden. Autorijden of fietsen is dan erg vervelend. De nekspieren voelen soms strak en gespannen aan. Nekpijn kan beperkt blijven, maar kan ook uitstralen naar je armen en of hoofd.

 De volgende problemen kunnen ontstaan door nekklachten:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Oorsuizen of concentratiestoornissen
  • Uitstralende pijn naar armen
  • Tintelende hand of vingers

    Doe de pijntest

Waar komt nekpijn vandaan?

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben en kan afkomstig zijn van je spieren, botten en zenuwen. De klachten ontstaan vaak geleidelijk, meestal is er geen duidelijke oorzaak. Wel zijn er risicofactoren waardoor er nekpijn kan ontstaan. Een bekende risicofactor zijn werk gerelateerd zaken denk bijvoorbeeld aan; het langdurig in dezelfde houding werken, verkeerde of ongemakkelijke werkhouding aanhouden.  Maar ook langdurig autorijden kan ervoor zorgen dat je spieren verkrampen. De nek bestaat uit nekwervels met daar tussen tussenwervelschijven. Deze worden in zijn geheel bij elkaar gehouden door de nekspieren. De nekspieren hebben twee functies; het bewegen van de nek of het hoofd (mobiliteit) en het stabiel houden van de wervels (stabiliteit). Er zit een groot verschil tussen deze twee spieren. Als de stabiliserende spieren het af laten weten, nemen de mobiliteitspieren deze functie over. Dit heeft toch gevolg dat de nekspieren stijf worden en pijn als reactie geven.

Oorzaken van nekklachten

De oorzaken van nekklachten kunnen erg variëren, mogelijk oorzaken zijn:

  • Verkeerde houding, niet rechtop zitten of lopen;
  • Een verkeerde slaaphouding;
  • Na een val of stoot, bijvoorbeeld bij sporten;
  • Overbelasting van de spieren;
  • Triggerpoints, door langdurig aanspanning kunnen er knopen in de spieren ontstaan;
  • Verminderde stabiliteitsspieren, hierdoor moeten de mobiliteit spieren een andere functie aannemen;
  • Een ongewone nekpositie, bijvoorbeeld bij langdurig omhoog kijken;
  • Langdurige stress waardoor er veel spanning op de spieren komt te staan.

 Indien er geen duidelijke relatie is tussen de klachten en bepaalde activiteiten. En de nekklachten langer aanhouden kan de oorzaak ook gezocht worden in andere aandoeningen zoals:

Nekartrose

Bij ouderdom kan het kraakbeen van de tussenwervels droger worden. Hierdoor slijten deze snel, als gevolg daarvan ontstaan kleine uitsteekeltjes op het bot die tegen de zenuwbanden drukken. Dit kan een oorzaak zijn van de pijn in de nek. Artrose in de nek gaat vaak gepaard met stijfheid, hoofdpijn en pijn in de schouders en armen. In een later stadium kan dit zelfs tot tintelingen en gevoelsloosheid leiden. Het is belangrijk om de nek voldoende rust te geven, bijvoorbeeld door het dragen van een nekbrace.

Whiplash

Een whiplash betekend letterlijk zweepslag, deze kun je oplopen wanneer je plotseling een heftige beweging met de nek maakt. Je hoofd beweegt onverwachts naar achter en naar voren waardoor de banden, zenuwen en spieren in de nek worden uitgerekt. Dit komt vaak voor bij een kop-staart aanrijding. Maar ook wervels kunnen hierbij beschadig raken. Naast nekpijn kun je ook last krijgen van hoofdpijn, gevoelloosheid, duizeligheid, geheugenverlies, tinteling en pijn in de armen. Een whiplash kan leiden tot langdurige klachten maar meestal verloopt het herstel voorspoedig.

Botontkalking

Door botontkalking kunnen de nekwervels inzakken. Dit is vaak het gevolg van veroudering en komt met name voor bij vrouwen na de overgang. Door de verzaking raken de zenuwen en het ruggenmerg bekneld hierdoor ontstaat er pijn. Met een aantal behandelingen kunnen wij helpen om de conditie van je nek te verbeteren. Deze kunnen helpen bij het verlichten van de nekklachten.

Nekhernia

Een nekhernia is in sommige gevallen de oorzaak van de nekklachten. Een nekhernia wordt veroorzaakt doordat een kraakbeenschijf die tussen je nekwervels zit, tegen een zenuwbaan aandrukt. Hierdoor ontstaat pijn in de nek. Deze kan uitstralen naar de armen of rug. Het gaat vaak om scherpe snijdende pijn.

Herkenbaar en benieuwd of ik jou kan helpen naar een pijnvrij leven


Neem dan nu contact  of doe de pijntest

Advies bij nekpijn

De belangrijkste adviezen zijn:

  • Nekpijn gaat meestal vanzelf over. Als nekpijn niet binnen een aantal weken afneemt of verdwenen is, kun je het beste de huisarts om advies vragen;

  • Wanneer je niet geholpen kan worden door de huisarts, is er een mogelijkheid dat wij je wel kunnen helpen.

  • Bij (acute) nekpijn is het goed om de nek de te blijven bewegen en warm te houden, let hierbij wel op de pijnsignalen;

  • Blijf (voorzichtig) bewegen, ook als het wat pijn doet. Zo kun je voorkomen dat je nek stijf wordt;

  • Bel de huisarts als je nekpijn leidt tot koorts, sufheid, overgeven of veel hoofdpijn met een stijve nek.

Behandeling van nekklachten bij OPTT

Heb jij last van nekklachten? Wij bieden verschillende behandelmethodes die de pijn kunnen verminderen en oplossen. Allereerst in het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak van nekklachten is. Door middel van een traject op maat is het mogelijk om aansluitende technieken en behandelmethode toe te passen. Wij gaan ervoor zorgen dat je weer optimaal kunt genieten van het leven!

Wil jij weten of Alex jou kan helpen met jouw pijnklachten? Of heb je een vraag en wil je meer informatie? Raadpleeg onze FAQ-pagina voor de meest gestelde vragen of vul het contactformulier in.