Hoofdpijn, een veel voorkomende klacht

Hoofdpijn klachten verminderen.

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende klachten. Twee derde van de Nederlanders heeft wel eens last van hoofdpijn. Meestal gaat hoofdpijn snel over en is er geen reden tot zorg. Toch kunnen hoofdpijnklachten het leven behoorlijk beïnvloeden. De klachten kunnen verschillen van kloppend, stekend tot aan zeurende pijn. Als je vaak last hebt van hoofdpijn, is het verstandig om hulp te zoeken. Om de pijn te verlichten, is het belangrijk de oorzaken te achterhalen en deze waar mogelijk aan te pakken. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten van hoofdpijn, de oorzaken en de wat de beste behandeling is.

 Doe de pijn test       Neem vrijblijvend contact op

Soorten hoofdpijn

Hoofpijn wordt onderverdeeld in twee categorieën; primaire en secundaire hoofdpijn. Om de hoofdpijn te bestrijden is het van belang te weten wat voor soort hoofdpijn hieronder valt.  

 • De meest voorkomende hoofdpijn is primaire hoofdpijn. Deze hoofdpijn heeft vaak geen duidelijke oorzaak. De hoofdpijn is lastig te achterhalen en worden niet veroorzaakt door aantoonbare invloeden. Vormen van primaire hoofdpijn zijn migraine en clusterhoofdpijn.

 • Secundaire hoofdpijn komt door externe factoren, zijn hoofdpijnen die kunnen worden toegeschreven aan een stoornis vanuit de bijvoorbeeld de nek-, kaak- en aanzicht regio. Een vorm van secundaire hoofdpijn is spanningshoofdpijn (cervicogene).

Hoofdpijnklachten kunnen ook worden uitgelokt of verergerd door bekende triggers zoals stress, vermoeidheid, te weinig slaap of hormonale veranderingen. Voorafgaand aan de behandeling zullen wij u vragen een uitgebreide vragenlijst in te vullen en zullen wij een onderzoek uitvoeren, om te bepalen waar de hoofdpijn door wordt veroorzaak. Pas als wij achter de herkomst van de hoofdpijn zijn, kan de behandeling gestart worden. De twee meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine, hier zullen we daarom iets dieper op in gaan.

Contact Wat is spanningshoofdpijn?

Spierspanningshoofdpijn is hoofdpijn zonder neurologische oorzaken. De hoofdpijn geeft een drukkende, knellende of klemmende hoofdpijn. De pijn kenmerkt zich doordat mensen aangeven dat zij het gevoel ervaren, dat zij een strakke band om hun hoofd hebben. De hoofdpijn bevindt zich voornamelijk aan de voorkant van het hoofd boven de ogen. Ongeveer 80% van alle hoofdpijnklachten kan worden geclassificeerd als spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door een verhoogde spierspanning, mensen ervaren vaak dat zij stijven spieren in de nek- en schouderregio hebben. Hierdoor ontstaan lokale verhardingen in de spier (triggerpoints) die pijn kunnen uitstralen.

Spanningshoofdpijn kenmerkt zich door de volgende symptomen, deze zijn niet voor iedereen hetzelfde:

 • Over het algemeen bevind de pijn zich aan beide zijden van het hoofd;
 • De pijn verergert vaak niet door inspanning;
 • Geen virusklachten, misselijk of verandering in de gemoedtoestand;
 • Drukkend of knellende hoofdpijn vaak 2-zijdig;
 • Bij onderzoek verhoogde triggerpoints aanwezig in de nek en hals.

Behandeling van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is zeer goed te behandelen, dit komt omdat in de meeste gevallen deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door triggerpoints. Hierop zal de behandeling voornamelijk gericht zijn. De meest effectieve behandeling is middels dry needling, triggerpoints therapie, massage en rekoefeningen. Indien er een andere oorzaak van de hoofdpijn naar voren komt, zal er naar nader gezocht worden naar oplossing om de problemen te verhelpen.   

Hoofdpijn in relatie met de nek

Een verkeerde houding, spanning of stress kunnen de oorzaak zijn van hoofdpijn. Deze hoofdpijn vanuit de nek valt ook onder spanningshoofdpijn. In dit digitale tijdperk is een verkeerde houding van het hoofd een veel voorkomende oorzaak van overbelaste nekspieren. Hierdoor ontstaat veel spierspanning en triggerpoints in de nek, dit kan zorgen voor vervelende klachten. Nekklachten kunnen ook ontstaan door het maken van een verkeerde beweging. Lees hier meer over nekklachten.

Doe nu de pijntest

Wat als ik migraine heb?

Migraine is een veel voorkomende aandoening. Migraine is te herkennen bij mensen die last hebben van hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. De pijn uit zich vaak doormiddel van hoofdpijn aanvallen die tussen de vier uur en drie dagen duren. Naast de pijn in het hoofd heeft men vaak ook last van andere klachten zoals, duizeligheid, misselijkheid, braken en bijvoorbeeld het zien van sterretjes. Veel mensen kunnen tijdens een aanval geluiden en/of licht niet verdragen. De aanvallen kunnen zo heftig worden dat normale activiteiten niet meer mogelijk zijn, hierdoor is vaak de enigste optie naar bed toegaan. Sommige mensen voelen een migraine aanval aankomen, waar deze voor andere plotseling verschijnt.

Kenmerken van migraine :

 • Komt in aanvallen voor;
 • Een duidelijk begin en eind;
 • Heftige bonzende of kloppende pijn;
 • Overgevoelig voor licht en geluid;
 • Pijn neemt toe bij lichamelijke activiteiten.

Behandeling van migraine

 Voor migraine zijn er verschillende behandelmethodes mogelijk die de klachten kunnen verminderen. Medicijnen kunnen helpen bij het onderdrukken van de symptomen van migraine. Wanneer mensen veel migraine aanvallen hebben, bouwen zij een hogere spierspanning op in de nek en hals. Fysiotherapie helpt bij het verminderen van deze spanning doormiddel van dry needling therapie en triggerpointtherapie. Zo worden de spierknopen behandeld. In combinatie met rekoefeningen, massage, ontspanningsoefeningen en taping zullen de hoofdpijnklachten worden verlicht.


Wat kan een fysiotherapeut doen?

Alex Parengkuan zal aan de slag gaan naar het vinden van de oorzaak van jouw hoofdpijnklachten. Samen zal er gekeken worden welke factoren deze hoofdpijnklachten in stand houden, hierbij moet je denken aan; bijvoorbeeld stress, werkhouding of medicatie gebruik. Aan de hand hiervan zal er een behandelplan worden opgesteld.  Doormiddel van een op maat gemaakt traject helpen wij jou af van je hoofdpijn. Benieuwd wat OPTT voor jou kan betekenen? Neem nu contact met ons op!

OPPT helpt je naar een hoofdpijn vrij leven.

Pijntest       Contact